Levendula, a kékeslila szépség, mint életstílus

Végtelen kékeslila mezők. Június. Nyár, napsütés. Mediterrán életérzés. Finom illat. Mindez eszünkbe jut a levenduláról. Leginkább a déli vidékeken fordul elő, jól bírja a meleget. Franciaország, Provence, mint a levendula hazája az első képek, melyek beugranak, majd hazánkban Tihany, Pannonhalma, Dörgicse, s most már Kőröshegy is. Saját kertjeinkben is gyakran előfordul. Vajon miben rejlik a levendula töretlen népszerűsége, már-már kultikussá válása?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Gyógynövény
  2. Illatos
  3. Könnyen szárítható
  4. Kiváló fűszer
  5. Szörp és sütemények készülnek belőle
  6. Moly irtására alkalmas

Egyrészt összekapcsolható a provance-i életérzéssel, másrészt nagyon sokoldalú növény. Illóolaja nyugtató, a kozmetikai ipar is használja, pl. szappanok készítéséhez. Konyhák, éttermek egyik kedvenc fűszernövénye. Készül belőle szörp, méz, lekvár. Dekorációhoz is kiválóan alkalmas, legyen szó otthonunk csinosításáról vagy sütemények díszítéséről.

Ültetésére az ősz a legalkalmasabb. Általában június elején kezd virágozni.  Elsősorban a száraz, napos helyeket kedveli. Teraszokon, balkonokon is eléldegél. Célszerű rózsák mellé ültetni. Évente legalább egyszer metszeni kell. Ősszel jóval az első fagyok beállta előtt, vagy tavasszal, ill. kora nyáron. Kártevői nincsenek, permetezésre nincs szüksége. Elegendő számára a természetes csapadék. Nálunk a fagytűrő francia levendula a legelterjedtebb. Népszerű még az angol és a spanyol levendula is. Friss és szárított formában is szép dekorációs elem.

Szeretem a levendula mintát tárgyakon, fehérrel, kékkel, lilával alkalmazva szép díszei lehetnek a lakásnak.

Ültessetek, szüreteljetek, egyetek, igyatok, dekoráljatok mindennel, ami levendula! 🙂

 

 

 

 

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük